Българската енергийна равносметка за месец февруари

Драстични промени в потреблението, производството и цената на тока бяха отбелязани през изминалия месец февруари. Какви всъщност са те, какво индикират и с какви очаквания да бъдем спрямо настъпването на пролетния сезон в сектора, ще разберете в следващите редове.

Зимната енергетика не е това, което беше

Българският потребител отдавна е свикнал с по-високите цени на тока по време на зимния период. Изненадващо или не, тази тенденция не се задържа през изминалия февруари, когато потреблението на ток е било значително по-ниско от предните месеци. Подобна ситуация се наблюдава и по отношение на цялостното електропроизводство за месец февруари – спадът на месечна база е с 14%, а на годишна 22% . По данни на ENTSO-E, потреблението е спаднало с 20% на месечна база и с 8.7% на годишна. Това, от своя страна, довежда и до спад в цената на тока. Средната борсова цена на електроенергията за изминалия месец е около 137 лв./мВтч, което е най-ниското ниво от май 2021 г. Като причини за това биха могли да се посочат положителните температури, а и не само.

Нетен вносител вместо нетен производител

Променящата се роля на България по отношение на вноса и износа на енергия също оказва роля на пазарната ситуация. По последни данни вносът отново надвишава износа, макар и с малко. Такова бъдеще ли очаква страната ни? Очертава се и газовите централи в региона да определят цената на борсата.

Остават ли въглищата на заден план

Темата за участието на въглищата в общото производство на енергия в България е обширна и подробна. Още за нея може да прочетете в предишната ни статия. Колкото до актуалното положение – през изминалия месец въглищната енергия все по-явно отстъпва от общия енергиен микс на страната. Наскоро стана и ясно, че втората най-голяма топлоелектроцентрала в страната –ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, спира работа. В следващите 2-3 години, централата ще работи на въглища тогава, когато е икономически изгодно, т.е., когато цената на тока надвишава производствените разходи. Срокът за работа на друга централа от същия тип – ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” изтича през 2026 г., но докато пред нея има още две години работа, то спирането на “КонтурГлобал” скоро ще бъде предпоставка за промени на пазара. Въпреки това се очаква крайните потребители да не бъдат засегнати от тези промени.

До 30 юни електроенергията ще бъде закупувана от ТЕЦ “Марица-изток” 2, която към момента работи на минимална мощност. Ако оставим цифрите да говорят, то за месец февруари въглищните мощности са с намалено производство от -33% на месечна база и с -54% на годишна база. В плана за премахването на въглищната енергия от енергийния микс на страната са заложени 40% понижение до 2026г. Данните сочат, че по този показател България отбелязва напредък.

Как се представиха ВЕИ мощностите във февруарския енергиен микс

Друга новина, която не подмина медийното енергийно пространство, е соларният бум, който България съвсем наскоро преживя. Инсталираните соларни мощности са се удвоили на територията на страната през последните две години. Повече за „златния век“ на българските солари може да откриете тук. След бурните месеци на възход се очаква да възникне забавяне при обработване на заявките и довършване на вече стартирали проекти. Това обаче не помрачава „слънчевата“ прогноза, която говори сама за себе си. Спрямо изминалия щедър на слънце януари, производството се е увеличило с 30% на месечна база и с повече от 80% на годишна база. Соларният дял в общото енергийно производство обаче се запазва със скромните 7.9%, въпреки че с настъпването на пролетния и летния сезон се очакванията за нови рекорди . Става дума за евентуален ръст, изразяващ се в около 20% от общото производство.

Вятърна енергия

Напоследък в производството на вятърната енергия се наблюдава спад, възлизащ на – 23% месечна и -16% годишна база. Основният фактор за производството на енергия от вятърни мощности са метерологичната обстановка и климатичните особености. Нови вятърните мощности не са добавяни скоро в енергийния микс за разлика от соларните, което също би се оказало решаващо за развитието на подсектора. Повече перспектива по темата ще намерите в тази статия.

Хидроенергетиката

Спад в произведената енергия се отбелязва и при хидроцентралите, отново поради метерологични условия. Липсата на валежи през изминалия месец, а и пресъхването на много водни басейни в национален мащаб определено изиграва ключова роля за отрицателните резултати. Разгърнат анализ на актуалната обстановка в България и по света може да прочетете тук.

2024г. определено има всички шансове да бъде интригуваща по много отношения в сферата на енергетиката. Ще се запази ли тенденцията за ниско потребление и ще продължим ли да внасяме електроенергия? Продължаваме да следим пазара и да ви информираме за всичко актуално в сектора.

Нашият екип предлага дългогодишен опит, достъп до свободния пазар, борсово представителство и прозрачни условия. Вижте как развиваме днешните идеи в бъдещи бизнес проекти тук.

3 коментара за “Българската енергийна равносметка за месец февруари

  1. Pingback: Енергийна реформа очаква България през юли 2024г. | Ел Екс Корпорейшън

  2. Pingback: Цената на тока в България – стремглаво надолу | Ел Екс Корпорейшън

  3. Pingback: Системите за съхранение на електоенергия– балансиращ фактор за цената на тока | Ел Екс Корпорейшън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.