Енергийна реформа очаква България през юли 2024г.

„Както стана обичайно в последните години, в енергетиката живеем в интересни времена“ – сподели изпълнителният директор на El Ex CorporationСтанко Станоев. По всичко личи, че думите му са не само лична гледна точка, но и актуална прогноза, касаеща предстоящите събитията в сектора. Идният месец юли се очертава да даде началото на големи промени в българската енергетика. От 1-ви юли всички битови потребители на електроенергия на територията на страната ще излязат на свободния пазар. Това означава, че те ще плащат сметки за електроенергия в нови условия. Също така структурата на търговските взаимоотношения, касаеща снабдяването за бита от производители и търговци, ще бъде различна.

Кое ще се промени и кое ще остане същото, разберете в следващите редове.

Кой взима решенията

Либерализацията на  на електроенергийния пазар е заложена още от при присъединяването на България към ЕС. Извършен е преход към пазарни взаимоотношения за бизнеса, но едва през изминалата година либерализацията касаеща битовите потребители, бе заложена в проекта за промени в Закона за енергетиката, публикуван за обществено обсъждане. Той гласи, че по време на преходния период до 2026 г. крайните снабдители са задължени да снабдяват крайни битови клиенти по регулирани цени, определени с програма на Министерския съвет.

По време на преходния период до 2026 година крайните снабдители, тоест електроснабдителните дружества, ще са задължени да доставят електроенергия на домакинствата по регулирани цени. Предвидено е КЕВР да определя само компонент от тази цена свързан с разходите за преноса и разпределението. Министерският съвет от своя страна всеки месец ще приема базова стойност на електрическата енергия за 1 МВтч, която битовият клиент ще трябва да заплаща.

НЕК спира да бъде обществен доставчик. И не само.

Една от основните промени, която ще настъпи след 1-ви юли е че Националната електрическа компания (НЕК) вече няма да бъде в ролята на обществен доставчик на електроенергия за крайните снабдители (електроснабдителните дружества). Вместо това потребителите ще могат да изберат търговец (включително и електроснабдителните дружества, които са и лицензирани търговски дружества). Избраният от тях доставчик ще закупува електроенергията за тях на свободния пазар. Друга важна промяна е определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия.

Високите сметки – истина или мит

С идването на заветната дата, спекулациите нарастват все повече. По данни към момента, НЕК предоставя електроенергия на домакинствата на цена от 0.12 лв. на кВтч (без мрежовите такси). Тази на борсата е с около 0.02 лв. по-висока. Прогнозните очаквания са, че борсовите цени на тока тепърва ще се понижават с идването на летния сезон. Това се дължи до известна степен на голямата производствена мощност на соларните централи. Ако се интересувате от последните новини от света на соларната енергетика у нас, прочетете и тази наша статия.

Друг компонент, който трябва да бъде взет под внимание, е решението да бъде включена инфлацията при определянето на разходите за покупка на електроенергия. КЕВР обосновава това с идеята за „буфер“, който да бъде от помощ за плавно поскъпване на тока, ако това все пак се случи. Други подобни ситуации, които са предвидени, са евентуалното забавяне на Министерския съвет с определянето на базова цена или рязка промяна в цената на енергийната борса.

В случай, че в бюджета все пак не бъде записана някаква базова цена на тока, то тогава тя се формира в размер на до 7% върху прогнозната пазарна цена. Тя се определя от КЕВР за всеки пазарен период.

Помощ от държавата, но само на първо време

Новите сметки за битовите потребители нямат да отразяват напълно  пазарната цена на електроенергията, когато домакинствата излязат на свободния пазар. Предвидени са компенсации за покриване на част от разходите при закупуването на електроенергия за битови нужди от краен снабдител, които също ще бъдат ежемесечно определяни от регулатор. Тази практика ще продължи до началото на 2026г, когато излизането на свободния пазар ще бъде оконачателно и цялостно. Според закона дотогава държавата ще може да компенсира сметките без значение какво е потреблението. Също така ще се приема и ежемесечен таван по подобие на схемата, която действа при бизнеса. Тези компенсации идват от Фонда “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС). Оказва се обаче, че тук липсват необходимите средства.

Готови ли сме, България?

Станко Станоев, изпълнителен директор на El Ex Corporation, споделя своите опит и впечатления и по тази тема. Според него, прогнозите за бъдещето на пазара за електроенергия са все още трудни и неясни. Либерализацията е проформа, която не дава ясна идея и не очертава възможности за ценова конкуренция поради липсващи профили на потребление и възможност за различни тарифи (законът не предвижда да има две тарифи, както беше ситуацията до сега). Все още не са ясни и правилата по които търговците ще могат да се включат доставката на енергия за бита с лиценз за краен снабдител.

Какви други перспективи се очертават

По думите на г-н Станоев, скоро очакваме и нови Наредба 1, Наредба 6, както и изцяло нова методика за определяне на цената  на балансиращата енергия. С толкова разнообразни мнения по темата, както и неясни прогнози, оставаме с много въпроси и малко отговори. Основният въпрос, който вълнува всички, е кое наистина ще бъде печелившо за крайния потребител.

El Ex Corporation е лицензиран търговец на енергия с дълги години опит на пазара. Ние предлагаме борсово представителство, ефективни решения и експертна информация. Научете как нашият екип може да ви съдейства тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.