Системите за съхранение на електоенергия– балансиращ фактор за цената на тока

Защо говорим за батерии?

Свръхпроизводството на соларна енергия на територията на България наложи още по-голяма нужда от качествени батерии за съхранение и опазване на резерва от зелена енергия. Колкото е важно да се грижим за производството на екосъобразна, чиста енергия, толкова значение има и да се погрижим за нейното съхранение. На помощ тогава идват батерийните стопанства, грижещи се за непрекъснатото снабдяване със слънчева енергия – дори и през нощта или по време на периоди с ограничено количество светлина през деня. Специфики, събития и новости по темата ви очакват в следващите редове. Ако темата за бумът в производството на енергия от ФЕЦ също ви интересува, говорим и за нея в тази статия.

Минахме нулата. И продължихме надолу.

Още едно събитие повдигна темата за нуждата от надеждна технология за съхранение, а именно – шоковата промяна в ценовите стойности на тока. От 3 часа сутринта на 7-ми април до 17ч. на същата дата, България стана свидетел на нулеви стойности на борсовата цена на тока. В определени периоди цената дори достигна отрицателни цифри. Този рекорд бе подобрен след по-малко от седмица, когато на 13 април, събота, борсовите цени на тока стигнаха до -88 лв. на MWhч. Повече по темата вижте в тази наша статия.

Не всяка батерия е добра батерия

Ако притежавате соларен парк и планирате инсталиране на батерии, то следващите препоръки биха ви били полезни. Запомнете тези 4 ключови думи :

 • Защита – всяка добра батерия има инсталирани механизми, които предпазват от нагряване, претоварване или късо съединение
 • Зареждане – В зависимост от вида, всяка батерия разполага с определен брой цикли на зареждане и излъчване преди да се преустанови тяхната работа. Обърнете специално внимание и преценете внимателно вашите нужди, за да съобразите правилно тази характеристика на батерията
 • Конфигурация – различните системи имат вариращи конфигурации и изисквания, като това определя потреблението на различни токове и напрежения
 • Ефективност –  Ефективността се измерва в количеството енергия, което може да се извлече и зареди в батерията.

Видът има значение

В зависимост от използваните материали, днес съществуват следните видове батерии:

 • Оловна киселина – FLA
 • Гел оловна киселина – GLA
 • Абсорбиран стъклен мат (AGM) – ALA
 • Литиево-железен фосфат – LFP
 • Литиев никел кобалт алуминиев оксид – NCA
 • Литиев никел манган кобалтов оксид – NMC

За най-надеждни се считат литиево-йонните батерии, които включват LFP, NCA и NMC батерии.

Какво ново?

На преден план се нарежда възможността и начините за съхранение на електроенергия. През изминалия месец март две дългоочаквани процедури бяха обявени от Министерски съвет. Тяхната цел е да подпомогнат финансово изграждането на локални средства за съхранение на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (слънчева и вятърна енергия). Двете процедури се изпълняват през Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Инсталираната мощност на батериите, за която се кандидатства, може да бъде между 30 и 50% от инсталираната мощност за производство на електроенергия. Задължително условие е батериите да бъдат част от комбиниран проект, съчетаващ два компонента – за производство и за съхранение.

Какво покрива финансирането?

Финансирането обхваща следните стъпки:

 • Изграждане на съоръжението за съхранение
 • Придобиване на ДМА и ДНА, за извършване на СМР
 • Услуги от инженерно-технически характер
 • Свързване на ЛСС към съоръженията на обекта, който се изгражда по комбинирания проект
 • Административни разходи за държавни и общински такси във връзка с регистрационни и разрешителни режими

Кой ще разполага с преимуществата?

От процедурите могат да се възползват както производствени предприятия, така и фирми, търгуващи с електроенергия. Секторите, които са допустими, трябва да с икономическа дейност съгласно КИД-2008, с изключение на рибарството и аквакултурите, първичното производство, преработката и продажбата на селскостопански продукти, улесняване на закриването на неконкурентоспособни въглищни мини в съответствие с Решение 2010/787/ЕС на Съвета и сектори, изключени в член 13 на Регламент (ЕС) № 651/2014.

Равносметката

След всичко, което казахме, обаче остава неясен въпросът за рециклируемостта на батериите. Сигурното, е че в момента Европа залага на кръговата икономика. Фотоволтаичните модули се рециклират почти на 100% и бъдещето е в изграждането на мощности, които да извършват тази дейност. Бурният период на инвестиции и изграждане на соларни централи повлия забележително върху сектора на енергетиката в България, поставайки няколко прецедента за по-малко от година. Дали новите мерки ще стабилизират борсовите цени или летните месеци ще допринесат за нови отрицателни рекорди, предстои да разберем.

El Ex Corporation предлага на своите клиенти борсово представителство, достъп до свободния пазар и персонално отношение. Вижте как екипът ни може да ви съдейства тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.