Цената на тока в България – стремглаво надолу

Някога се борехме отчаяно за това, а днес дори не можем да съхраним плодовете от положените усилия. Месец април донесе непознати досега на българското енергийно пространство промени. Цената на тока не само стигна нулеви стойности, но и продължи стремглаво в отрицателна посока. Каква е причината за това и можем ли да очакваме нови отрицателни рекорди с идването на летните месеци, става ясно в следващите редове.

Цифри и данни

След нулевите ценови стойности на електроенергията на 7 април, само седмица по-късно бе постигнат нов рекорд. За събота, 13-ти април, цените достигнаха нова отрицателна цифра от до -88лв на MWhч. По данни на Електроенергийния системен оператор 80% от потреблението на ток в страната се е покривало от ВЕИ в рамките на обедните часове на 10-ти април. Друга информация на ЕСО говори и за други прецеденти. В обедните часове на същия ден 43% от общото производство на страната е идвало само от соларни централи, а заедно с останалите ВЕИ (водни и вятърни централи) делът им е отбелязал над 47%, или около 2.8 GW.

Предвидено или не

Факт е, че досега в България е имало подобни ситуации, но те са се задържали за не повече от няколко часа. Състоянието на пазара в момента сочи, че в близкото бъдеще тези цифри биха се повторили. Склонни сме да очакваме и нови рекордни стойности в отрицателна посока. Нека отговорим на основния въпрос:

Защо се случва това?

Подобна ситуация възниква въз основа на това, че предлагането на електроенергия надвишава нейното търсене в по-голямата част от деня. Това е важен сигнал, когато става дума за планирането на нови фотоволтаични мощности. Новината за соларния бум от миналата година, която положи основите за стабилното „зелено“ бъдеще на България, сега се усеща като нож с две остриета, които порязват бъдещето на българското енергийно пространство. Повече информация за пика на слънчевите централи в България прочетете тук.

Не е толкова зле

Съвсем наскоро поговорихме и за още една голяма промяна, с която ще свързваме 2024г, а именно –  свободен енергиен пазар за битови и бизнес потребители. По темата прочете тук. Въпреки че се предвижда отлагане на либерализацията с още една година, тези нови данни за цените биха били от помощ за понижаването на тарифите за битовия ток. Така, излизайки на свободния пазар, битовите потребители биха имали много по-плавен преход отколкото се очаква, ако цените на тока отново отбележат такива стойности.

Ако подобни ситуации се превърнат в новата реалност за енергийното пространство, то това би създало предпоставки някои бизнеси със специфично производство да променят часовете на работа, въвеждайки нови работни политики и алтернативни подходи.

Какви мерки бяха взети

Пренасищането със соларна енергия крие реални рискове от неизправности или прекъсване на снабдяването. Това далеч не касае само българската електропреносна система. Проблемите заплашват да достигнат до регионално ниво. От скоро Електроенергийните системни оператори започнаха да правят опити да ограничат производството на фотоволтаичните централи през деня. Изпратените указания гласят, че производствените мощности могат да работят до 80% от капацитета си. Тези опити за ограничаване на работата до част от капацитета са колкото безсмислени, толкова и абсурдни, тъй като отговорността в по-голяма част от случаите се носи не от собствениците на ФЕЦ, а от координаторите на балансиращи групи, но пък усилията на ЕСО и ЕРМ са показателни за това колко наложителни са промените и колко съществен е проблема с балансирането на честотата.Опитите за налагане на подобни ограничения влияят върху нивото на бъдещи инвестиции във ФЕЦ.

Нова перспектива

Баланс в системата е възможен, ако се създадат условия за инсталиране на системи за съхранение на произведената енергия и изграждане на батерийни стопанства. Така произведената електроенергия през деня ще може да бъде оползотворена през останалата част от денонощието.

El Ex Corporation предлага стабилност, прозрачни условия и надеждно партньорство във всеки един момент. Опитът ни в сферата е изградил непоклатима експертиза, около която се обединява целият ни екип. Вижте как можем да ви съдействаме тук..

2 коментара за “Цената на тока в България – стремглаво надолу

  1. Pingback: Системите за съхранение на електоенергия– балансиращ фактор за цената на тока | Ел Екс Корпорейшън

  2. Найдемир Бекяров Отговор

    Тогава защо ще се увеличава цената на тока за бита от юли месец? Логично би било да се въведе “зелена” тарифа в тези часове на по-ниска цена,за да се стимулира консумацията. Така ще бъде изгодно за всички-и за потребителите и за собствениците на фотоволтаиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.