Гърция става пример за подражание в стремежите си за енергийна трансформация

Държавата планира окончателно да обърне гръб на потреблението на невъзобновяеми енергийни източници и да приветства по-зелено и по-добро бъдеще. Очаква се промяната да засегне и съседни държави.

В последните години една от основните цели на много страни по света е по-зеленият начин на живот и по-конкретно – заменянето на невъзобновяемите природни ресурси като въглищата и въглерода с техните възобновяеми алтернативи. След последния преглед на енергийния сектор през 2017г, тази положителна тенденция бе забелязана и в Гърция. Оттогава насам, страната напредва все по-осезаемо според данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ).Тепърва предстои да бъдем свидетели на революционни промени, водени от нестихващата мотивация да пазим своята планета чиста.

Действията, които държавата предприе, се изразяват в реконструирането на газовия и електроенергийния си вътрешен пазар, както и пълното отричане на въглищните емисии до 2028г.

Нека оставим цифрите да говорят сами за себе си

Гърция вече има забележително намаление на използването на лигнитни въглища при производството на електроенергия – през 2005г те представляваха 60% от микса, а през 2021г. цифрата е паднала на 10%. От голяма полза се оказва и географското разположение на страната – наличието на водни източници спомага собственото производство на екологично чиста енергия. Така освен производител на природосъобразна енергия, Гърция ще добие и значителна самостоятелност.

Новото законодателство – колкото повече офшорни вятърни паркове, толкова по-добре!

По план, до 2030 година в страната ще бъдат изградени 2 гигавата офшорни вятърни паркове, което се равнява на 10% от електроенергийния капацитет на Гърция днес. Страната вече се е наложила на световния пазар като лидер в производството на соларни инсталации за топла вода.

Гърция решава, Гърция действа

Процесите са в своя ключов етап на развитие. През май месец 2022г. страната подкрепи внасянето на закон за климата. На първи етап се предвижда с този закон да се намалят емисиите с 55%. До 2030г. се прогнозира и така желаната абсолютна свобода от невъзобновяеми енергийни източници. Промяната вече е на лице –  наблюдава се спад от 9% в потреблението на вредни емисии в периода 2011-2021г. Цифрите тепърва ще стават все по-големи и обещаващи.

Действията на Гърция могат да се превърнат в ярък пример за подражание и на България, Северна Македония, Албания, Турция, Сърбия.

Според информация от „ 24 часа”, Македония повишава своите нива на електроенергия почти двойно спрямо предишния отоплителен сезон. По думите на министъра на икономиката Крешник Бектеши Северна Македония е похарчила най-малко средства за овладяване на енергийната криза при направено сравнение със съседни държави. По пътя към природосъобразното бъдеще на страната  се появява ново предизвикателство – енергийна независимост, която да осъществи по-бърз и радикален преход към безвъглероден начин на живот.

Източната съседка на Гърция от друга страна обръща специално внимание на електроенергията като способ за подпомагане на аграрното стопанство.

Соларен парк до Дагбели осигурява безплатна енергия за местните фермери за трета поредна година. Положително, с всяка следваща година броят на подкрепените от общината земеделски производители нараства, като през 2022 г. те са били над 10 хиляди, съобщава „Капитал”. В последните години Турция е обект на много големи инвестиции в областта на соларната енергия. През ноември 2021 г. се осъществи и подписването на сътрудничество между Турция и ОАЕ, в което е предвиден бюджет от няколко милиарда долара за развиването на 3 гВт мощност, базирана на възобновяеми енергийни източници.

Анталия се превръща в еталон за градовете от Южна Европа и Близкия изток при създаването на смарт подходи за справяне с вредните емисии.

Това се изразява в редуцирането на въглеродните емисии, осъвременяването на транспортната мрежа и разработване на “смарт кръстовища” – светофари, които се адаптират към трафика и следят броя и нивата на замърсяване на превозните средства по пътя. Изграждат се и центрове с образователна цел, които чрез обучения и семинари да повишават осведомеността относно случващата се промяна.

България постига рекорд в производството на слънчева енергия през 2022г.

Фотоволтаичните централи на територията на държавата се отличиха с годишно производство с 15,9% ръст спрямо предходната година. Нивата на производство на вятърна енергия отбелязват ръст само с 1%.

Албания също предприема радикални мерки

Стремежът на Албания да развива енергетиката си с минималното до никакво участие на въглища, вече дава резултат. Адриатическата държава откри първата си плаваща слънчева централа през 2022г.

Голямото предизвикателство – мерките за енергийна ефективност

Промяна идва, за да остане трайно. Нейното повсеместно налагане във всички отрасли представлява предизвикателство, на което Гърция се стреми да отговори подобаващо. В страната вече има въведен задължителен компонент от биогорива в бензините, което дава началото на промяната в областта на транспорта. Други мерки включват забраната на петролни бойлери в близките години и заменянето им с по-щадящи природата алтернативи.

Бъдещето изглежда обещаващо – промяната не спира дотук

Процесът по абсолютното конвертиране на Гърция към зелен начин на живот е доказателство за упоритост, професионално проучване на работния пазар, умела външна и вътрешна политика. В последващите години, по препоръка на МАЕ, на фокус е редно да застанат потреблението на повече електромобили, осъвременяването на системите за отопление и охлаждане и премахването на останалите субсидии, базирани на изкопаеми горива.

Освен надежден източник на информация, El Ex Corporation е доказала се фирма в сферата на енергетиката, като основна цел е достъпът до свободен пазар за нашите клиенти. При нужда от съдействие, екипът ни винаги ще бъде насреща, за да реализира вашите цели по природосъобразен и професионален начин. Вижте как екипът ни може да ви съдейства.

1 коментар за “Гърция става пример за подражание в стремежите си за енергийна трансформация

  1. Pingback: Енергийната карта на Балканите в началото на 2024г. | Ел Екс Корпорейшън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.