Проектът „Слънчеви градове” насърчава производството на соларна енергия от жилищни сгради в София

Сред основните цели се нареждат оползотворяването на потенциала на покривните площи на територията на столицата и други големи градове в страната.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейска инициатива за климата (EUIK), представители от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и Българската соларна асоциация. Пилотното му представяне бе през изминалия май месец.

Чрез разпространяването на проекта се очаква повече местно население, бизнеси и обществени институции да инвестират в по-зелен и природосъобразен начин за производство на енергия.

На територията на България проектът се осъществява между четири общини – София, Пловдив, Варна и Бургас, като към днешна дата реализацията му вече е на лице в столичните квартали Люлин, Надежда, Обеля и Връбница. Тези квартали не са избрани на случаен принцип. Доц. д-р Стелиян Димитров, ръководител катедра „Картография и Географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“, обосновава направения избор. Под внимание е взето тяхното благоприятно географско разположение в пределите на Софийската котловина, което безпрепятствено да подпомогне максимална производителност.

Какво да очакваме?

Проектът протича през няколко етапа:

  • Детайлно прогнозиране за производството на соларна енергия на покривната инсталация на всяка една сграда
  • Стойност на инвестицията
  • Срокове на възвращаемост на инвестицията
  • Потенциални печалби

В полза на бъдещето

По думите на кмета на Столична община, Йорданка Фандъкова, проектът е приет със срок до 2030 г. Дотогава се очакват положителни промени в областта на устойчивата енергия и климата, които да имат дълготраен ефект върху околната среда. Разбира се, колкото и да се надяваме, че соларна енергия може да бъде произведена от всяка възможна покривна конструкция, това е едно доста оптимистично виждане. Същността на проекта е да приветства научните изследвания като източник, който дава най-реалните и актуални прогнози за всяка сграда.

Последователен анализ и проучване на включените в проекта сгради са възможни, благодарение на модерна технология

Доц. д-р Стелиян Димитров споделя, че заснемането на сградите е възможно с помощта на дронове, снабдени с 3D камери, което спомага да се картографират в детайл покривните пространства на всяка сграда. На следващ етап се прави оценъчният анализ и се отделят сградите, които не се огряват достатъчно от слънчева светлина. Такива са обектите със северно разположение и онези, които не са с добро техническо състояние.

Най-голямото предизвикателство

Зад всеки успешен план стоят много работа и перипетии. Най-трудното в този проект се оказва измерването на времето, за което слънцето огрява всяка част от покрива всеки ден и час от годината. Разбира се, чрез помощта на симулационни модели, нужната информация е успешно набавена и предадена на експерти от Българската соларна асоциация. Изготвените идейни проекти са качени на платформа, достъпна за всеки по всяко време – Solar Cities. Общият брой на сградите, които до момента са заснети и анализирани, е 2700. С проекти като този България има всички шансове да редуцира огромен дял от вредните си емисии и да се присъедини към държавите на бъдещето.

Кое е най-ценното от всичко?

Всичко е в ръцете на хората. Живущите в анализираните сгради получават възможността сами да преценят дали това би била инвестиция, която искат да предприемат. Информация относно разположение на соларните панели, икономически и технически параметри, прогнози се съдържа във всеки един идеен план и е съобразена с текущата пазарна ситуация.

Другите събития

През май месец в София, наред със стартирането на този проект, се проведе и 3-тото издание на конференцията RE-Source Southeast. Това представлява най-голямото регионално събитие, ориентирано към корпоративното снабдяване с енергия от възобновяеми източници. Тазгодишното издание събра около 50 лектори, които споделиха ценен опит и съвети в сферата. Събитието стана обект и на интернационални интереси и пресечни точки. Предмет на дискусиите бяха стратегиите за ценообразуване на дългосрочни споразумения, а експертни финансови институции информираха за текущи ситуации, свързани с устойчивото финансиране на ВЕИ проекти.

Прецизността, точността и информираността са запазена марка на El Ex Corporation. Дългогодишното присъствие на пазара се корени в това, че фирмата никога не предава тези свои ценности, като едновременно с това предоставя на своите клиенти атрактивни условия и лично отношения. Вижте как екипът на El Ex Corporation може да ви съдейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.