Компенсациите на тока за бизнеса продължават и през 2024г.

Какво ще се промени и какво ще остане същото за България през 2024г. в енергийния сектор?

Ще продължи ли финансирането на електропотребелението на бизнесите?

Към момента държавата покрива разходите над 200лв /мВтч. По последни данни мярката вече е включена в проекта за държавен бюджет и за следващата година. Валидна остава и друга мярка -таваните на приходите на производителите на ток. Конкретика тепърва предстои да бъде предоставена, а проектът за държавният бюджет за 2024г. ще бъде разглеждан от Парламента. Дали ще се запази досегашният действащ механизъм или ще се въведат промени, също остава неизяснено засега. Размерите на използваните суми също предстоят да бъдат определени с решение на Министерския съвет.

Как възникна нуждата от компенсации на ток?

През 2022г. се наблюдаваше внезапно покачване на цената на електроенергията, което щеше да доведе до катастрофални последици за много фирми, разпределителни дружества и ВиК оператори. Народното събрание взе решение да субсидира разходите на потреблената електроенергия от бизнесите, за да внесе стабилност в българската икономика. Първоначалната граница бе предвидена да бъде от 250лв/мВтч нагоре, но скоро след това падна на 200лв/мВтч поради понижалата се борсова цена и стабилизираната обстановка на пазарите. Тази цифра се запазва и към текущия момент. До момента, според справка на ФСЕС, на българските бизнеси са изплатени близо 5,18 млрд.лева.

Как се формира финансирането на разходите от електропотреблението?

ФСЕС ( фонд „сигурност на електроенергийната система”) предоставя нужните за бизнеса компенсации. Определящи за размера на тези суми са таваните на приходите от производствена енергия над определена граница. Тези ограничения на приходите бяха част от мерките за овладяване на високите цени на енергията, които България наложи още през 2022г, редом с други държави членки на ЕС. Според конкретни изисквания , енергийните производители внасят своите средства във Фонда. Например в момента от АЕЦ “Козлодуй” се взимат всички приходи, които централата реализира от продажбата на ток над нивото от 150 лв./мВтч. За ВЕИ и ТЕЦ таванът на приходите е 300 лв./мВтч, като при въглищните централи от сметката се вадят и разходите за CO2 квоти.

Мерките на Европейския съюз

Eврокомисарят Кадри Симсон обяви в началото на ноември, че ще предложи удължаване на извънредните мерки за овладяване на високите цени в енергетиката, според данни на Капитал. В последните дни стана ясно, че временно удължение на мерките ще има за следващите 6 месеца – до юни, 2024. Това ще позволи на държавите членки на ЕС да предоставят различни форми на финансови компенсации на своите бизнеси. Причините за това решение са чувствителността на пазара, продължаващата война в Украйна и конфликтът в Близкия изток.

Миналата година държавите членки се договориха за общи усилия, с които да понижат разходите за бизнеси и потребители. Въведените мерки целяха да повляят на повишените цени на електроенергията след спирането на доставките на газ от Русия. Към днешна дата служат и като разработен превантивен план срещу неочаквани ситуации . Сред тях са общи покупки на гориво по механизма AggregateEU, таван на приходите за производителите, а от тук насетне фокус ще се поставя и върху подобряването на електропреносните мрежи, съобщи Симсон. Както вече стана ясно, България също спазва договорените мерки и условия.

Какво се случва към момента у нас?

Това, което прави впечатление, е че от месец март насам фирмите в страната не са получавали компенсации, защото пазарната цена на тока падна под 200лв/мВтч. Едва през изминалия октомври бе отбелязано повишаване  – 213лв/мВтч, което означава, че в следващия месец бизнесите ще получат по 13лв за всеки използван мегаватчас енергия.  

El Ex Corporationпредоставя услуги, свързани с изкупуване на енергия, борсово представителство и прогнозиране на приходите при инвестиране във ВЕИ мощности. Методите на работа съчетават дългогодишен опит в сферата и практика, която се подобрява според  най-съвременните стандарти за качество. Вижте как екипът може да ви съдейства тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.