Данните за юли и началото на август – добри новини за инвеститорите във ФЕЦ в България

Енергията от соларни източници надхвърли тази на АЕЦ Козлодуй в началото на месец август

Високите температури определено не са единствената новина, която вълнува българското медийно пространство напоследък. В обедните часове на първи август бе установено, че производството на соларно-базирана енергия възлиза на 38 %. Това изпреварва отчетените по същото време 37% енергия с атомен произход.  За първи път в историята на своята енергийна трансформация, държавата ни отбелязва такъв мащабен напредък. Новината мигновено стана обект на обстойни дискусии и несъмнено ще бъде отправна точка за нови прогнози, свързани със зеленото бъдеще на страната. Тенденцията е продължение на данните от юли през който слънчевите централи произведоха 13% от цялото количество произведена електроенергия в страната.

Ами цените, ами възвращаемостта

Повишеното потребление в горещите дни логично се отрази и на цените. Инвеститорите в слънчева енергия могат да поемат глътка въздух. След като месеци наред цените на електроенергията бележеха спад, за първи път от февруари насам борсовите данни сочат ръст от над 14% за месеца като средната стойност е 189 лв./MWh. В същото време данните са добри и за потребителите. Устойчивите нива на възвращаемост за инвеститорите във ВЕИ обуславя и стабилни нива на цената на електроенергията по принцип.

Случилото се – щастлива случайност или очакван развой на събитията

Очакванията за производството са свързани с нови и нови рекорди, главно заради ново присъединените соларни мощности през всеки нов месец. Началото на 2023г. даде предпоставка за развитие по отношение на ВЕИ сектора в сравнение с производствените мощности от въглещния запас на държавата. Данните сочат за ръст в рамките на 50% на слънчевата енергия от януари насам. Породилата се тенденция се затвърждава през юни месец, когато общото ВЕИ производство изпревари това от ТЕЦ. Всичко това навярно е поставило мнозина експерти, търговци на електроенергия и производители в очакване на подобни резултати относно енергията, произвеждана от АЕЦ. Ето че не след дълго очакванията се превърнаха в реалност. Макар и това да представлява успешен старт на енергийна революция в България, системата би могла да има известни затруднения поради внезапно случващите се промени.

Настоящият момент е най-важният момент

Що се отнася до текущи проекти и планове, българското енергийно пространство отново има какво да предложи. В последните месеци в експлоатация влезе новият соларен парк „Верила”, чието производство предвижда увеличаване на слънчевата енергия в държавата с около 10%, съобщи Капитал. Разбира се, това не е единственият такъв проект, което може само да обнадеждава, че в близкото бъдеще България ще постига нови зелени рекорди.

Европейските хоризонти и перспективи

EC насочва усилия за увеличаване на произведената възoбнoвяeмa eнepгия, което индикира завишени очаквания към дръжавите членки в производството на зелен ток и ускорен ход към екологична трансформация. Целта е по-бързо възстановяване oт eнepгийнaтa ĸpизa в peзyлтaт нa вoйнaтa мeждy Pycия и Уĸpaйнa. Имайки предвид последните събития, свързани с развитието на зелената производителност на държавата, България се вписва подобаващо в европейските стандарти със своето развитие в захранването от естествени източници

Турция не остава назад

Екологичната тенденция намира израз и в държави извън ЕС. В изминалите месеци южната ни съседка отново стана обект на световно внимание, изграждайки една от петте най-големи слънчеви електроцентрали в света. Зад това стои един от най-големите конгломерати в Турция, Kalyon Holding, а предприятието притежава завиден капацитет от 1350 MW. Основната цел на грандиозния проект е да направи Турция по-независима от изкопаеми горива и внос на енергия, както и да редуцира потреблението на вредните емисии.

Очаквания в проценти и статистики

За изминалата година произведената енергия от възобновяеми източници, в частност вятърна и слънчева, отбелязва рекорд от 12% в световен мащаб. Това са 2% повече в сравнение с данните от 2021г. Такива проценти са посочени в доклад, изготвен от независимия мозъчен тръст Ember и цитиран от Reuters. Очакванията на Международната агенция по енергетика са насочени към развиването на енергийния сектор и класирането му като първия, който да достигне нулеви нетни емисии до 2040г. Тази висока цел би означавала чистата енергия да отбележи високите 41% oт cвeтoвнoтo пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия дo 2030 г.

Имайки предвид сегашните проценти, такава висока цифра не би била невъзможна, но за нейното осъществяване се предвижда по-дълъг период от време от очаквания. Нов анализ на RMI (Rocky Mountain Institute) обаче предoставя по-обнадеждаващ поглед върху ситуацията. Изследването прогнозира покачването на нивата на произведена вятърна и слънчева енергия до стойности, представляващи една трета от световното производство до 2030г. Какви са факторите, които биха подпомогнали това? Международната агенция по енергетика посочи някои от тях в един от последните си доклади. Такива са: енергийната криза в Европа, Законът за намаляване на инфлацията в САЩ и непрекъснато нарастващият брой на инсталациите за зелена енергия в Китай. 

Какво следва, България?

Събития като това могат само да окуражават инвестициите в повече мощности, произвеждащи енергия от възобновяеми източници. Проект за нaй-гoлямaтa фoтoвoлтaичнa цeнтpaлa в Бългapия c мoщнocт 229 МW на Чeшĸaтa ĸoмпaния Rеzоlv Еnеrgу е на лице. Съоражението щe ce нaмиpa в oбщинa Cилиcтpa, на мястото на бивше летище, което е с преустановена експлоатация. Времевият диапазон за изграждане на проекта се очаква да бъде между края нa тази година и началото на 2025г, съобщи Rezolv Energy. Компанията съобщи новината, което още веднъж засвидетелства засиленото развитие на зелената енергетика в Югoизтoчнa Eвpoпa и в частност в България. 400 000 cлънчeви пaнeлa ще бъдат инсталирани на територията на централата, които прогнозно ще произвеждат средно годишно производство от 313 GWh.

El Ex Corporation следи непрестанно, както събитията в медийното пространство, така и всеки малък детайл на пазара за електроенергия.  Вниманието към детайла, отдадеността и адаптирането към най-новите тенденции ни позволяват да градим неразрушимо доверие у нашите клиенти. Вижте как екипът ни може да ви съдейства тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Абонирайте се за нашия месечен бюлетин, за да получавате актуална информация за пазара, преференциални цени и оферти.